Verhalen

ANP040414025-1

Dennis
Hallo, mijn naam is Dennis oftewel Dikke Dennis. Waarschijnlijk heb je mij vast wel een keer voorbij zien komen op tv. Ik heb veel kleine rollen gehad in series, programma’s en reclamespotjes. Ik had bijvoorbeeld een rol in de serie ‘Van God Los’ en de film ‘Gangsterboys’. Ook heb ik meegedaan aan het programma ‘Sterren Springen’.

Ik werk nu bijna 2 jaar bij de Drukmakers Zeefdrukkerij. Ik ben hier terecht gekomen doordat ik opzoek was naar vrijwilligerswerk. Ik wilde vrijwilligerswerk gaan doen omdat ik bezig wilde zijn. Het bezig zijn heb ik meegekregen vanuit de afkickkliniek waar ik heb gezeten. Hier zat ik voor mijn drugsverslaving. Nu ben ik al 2 jaar clean. Ik heb in mijn herstelperiode aan mijn lichaamsgewicht gewerkt, ik woog namelijk 160 kg en heb hierdoor suikerziekte gekregen. Vanwege mijn gewicht kwam ik in aanraking voor een maagverkleining, nu weeg ik 118 kg. Door het traject van de maagverkleining ben ik er een half jaar tussenuit geweest. Toen ik uit de afkickkliniek kwam, ben ik gevraagd voor Sterren Springen. Voor dit programma heb ik een maand lang 3 á 4 keer per week getraind.

Ik ben naar Roads toegegaan om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik ben vroeger taxichauffeur geweest en wist dat ze bij Roads iets hadden met vervoer. Nadat ik taxichauffeur was, werd ik tatoeëerder en dit wisten ze bij Roads. Om deze reden verwezen ze mij door naar de drukkerij, vanwege mijn creativiteit. Eerst werkte ik 1 á 2 dagdelen. Toen ik meer aankon, werden dit vier dagdelen. Ik werk nu alle ochtenden. Dit geeft me voldoening omdat ik iets kan doen voor de maatschappij en voor de klanten. Doordat ik meer werk, raak ik ook steeds meer betrokken met de klanten. Ook raak ik meer betrokken bij het proces. Mijn taken worden steeds meer en ik kan op eigen initiatief dingen gaan ondernemen. Wat ik in de toekomst weer zou willen doen is echt vast gaan werken. Maar ik voel me erg op mijn plek hier, ik voel me hier thuis.

—-
Pieter (pseudoniem)
Ik werk sinds 2009 bij de drukkerij en ik werk twee dagdelen. Ik ben in 2000 afgestudeerd en na mijn studie ging het mis. Wat ik hiermee bedoel is dat ik paranoia geworden ben en dat ik psychoses kreeg. In 2002 ben ik in aanraking gekomen met de psychiatrie. Mijn taken bij Drukmakers Zeefdrukkerij zijn het stellen van zeven, het schoonmaken, opleggen, inrakelen en het drukken. Ik vind het fijn om hier te werken omdat het ‘mij op aarde houdt.’ Het werken helpt mij dan ook om er sneller bovenop te komen wanneer ik psychotisch ben geweest. Dit is meerdere malen gebeurd. Daarnaast is het prettig dat het mijn weekinvulling is, structuur vind ik namelijk belangrijk. Momenteel woon ik gemeenschappelijk, dit is iets wat ik wel anders zou willen. Ik zou graag weer op mezelf willen wonen. Daarnaast zou ik ook graag weer echt aan het werk willen gaan.

—-
Ricardo
Hoi, ik ben Ricardo en ben geboren op 21 september 1970. Ik kom uit Amsterdam. Ik heb een grafische achtergrond oftewel reproductie fotografie en zeefdrukken. Hier heb ik mijn diploma voor behaald. Ik ben deze opleiding gaan volgen omdat ik drukker wilde worden.

Ik werk sinds 2008 bij de drukkerij. Toen heette het nog de Loenatix Drukkerij, maar ondertussen hebben wij een nieuwe naam: de Drukmakers Zeefdrukkerij. Ik ben hier terecht gekomen doordat ik opzoek was naar een vrijwilligersbaan. Ik was opzoek naar een vrijwilligersbaan omdat werken mij niet meer lukte. Ik had last van psychoses. Ik had heel lang last van stemmen en ik was psychisch niet oké, waardoor ik een drugsverleden heb. Ondertussen ben ik van mijn verslavingen af. Ik heb vier verslavingen weg gewerkt en hier ben ik erg trots op. Acht jaar geleden ben ik gestopt met drugs en vier jaar geleden gestopt met drinken. Vervolgens ben ik gestopt met blowen, dat is nu twee jaar geleden en als laatst ben ik op 15 september 2015 gestopt met roken. Ik ben hier erg blij mee. Mijn volgende doel is om te gaan sporten en daarnaast wil ik graag leren photoshoppen.
Voordat ik hier kwam werken, heb ik meerdere klusjes gedaan zoals het prikken van papier en eten in- en uitladen voor HVO-querido. Ik was een ‘Manusje-van-alles’. En eigenlijk ben ik dat nog steeds. Bij de Drukmakers Zeefdrukkerij doe ik namelijk ook van alles. Mijn taken zijn het inrakelen van zeven, het schoonmaken, stellen, strippen en het belichten. Maar naast deze taken ben ik natuurlijk ook zeefdrukker.
Ik ben nog steeds erg blij dat ik in 2008 hier heb aangeklopt en dat ik dit werk ben gaan doen. Ik werk zes dagdelen per week en ik ga nog steeds elke dag met veel plezier naar mijn werk. Ik vind het leuk om lekker bezig te zijn, dat vind ik beter dan thuis zitten. Dat is voor even wel lekker, maar dat gaat ook vervelen. Ook vind ik het hier leuk omdat het een leuk bedrijf is, er aardige mensen werken en er (bijna) nooit ruzie is.