Wat is zeefdrukken?

Wat is zeefdrukken en hoe werkt het?

Wat is zeefdrukken? Zeefdrukken is een grafische druktechniek die gebruikt wordt op verschillende materialen, bijvoorbeeld textiel. Bij zeefdrukken druk je inkt door een zeefraam op bijvoorbeeld textiel of papier. Appeltje eitje? Dacht het niet. Het maken van een zeef is kostbaar en arbeidsintensief. Zeefdrukken doen we met de hand en met uiterste precisie.

Het zeefdrukproces

Het ontwerp

Het ontwerp van een zeefdruk bestaat altijd uit één of meerdere lagen. De simpelste manier is om één laag te bedrukken, oftewel monodruk. Een monodruk heeft maar één kleur. Meestal wordt tijdens het zeefdrukproces meerdere kleuren naast en over elkaar heen gedrukt, en daarvoor zijn dan ook even zoveel ontwerplagen nodig. Deze verschillende ontwerplagen worden gebruikt om de zeef te belichten. Bij het ontwerp kan Zeefdrukmakers assisteren.

De belichting

Als de klant tevreden is over het ontwerp, dan kunnen de ramen worden belicht om daarmee te gaan drukken. Om de zeef te kunnen belichten moet deze eerst ingesmeerd worden met een emulsie. Hierdoor ontstaat er een ontwerp op het gaas. Vervolgens worden de zeefdrukramen gecontroleerd op stofjes of andere vuiligheden. Het drogen van het raam met de emulsie wordt versneld met onze speciale droogoven.

De bedrukking

Als de ramen goed zijn gedroogd, kunnen we beginnen met zeefdrukken! Het raam wordt allereerst op de speciale zeefdruktafel gemonteerd. De locatie van de print op het textiel is belangrijk. In het geval van meerdere kleuren moet er gekeken worden naar de uitlijning. Vervolgens mengen wij de kleuren inkt naar keus.

Afwerking

Nadat alle kleuren van het ontwerp gedrukt zijn, wordt het product weer in onze droogtunnel gelegd. Het textiel maakt een korte reis door onze droogtunnel zodat de inkt zich goed kan hechten op het textiel.

Kom anders een keer kijken hoe we dat doen.

Scroll naar boven